dijous, 3 de setembre del 2009

Sabem lo suficient de l’arc de Sant Martí??

L’arc de Sant Martí és una curiositat i una bellesa que ens ha deixat la mare natura i que n’hem pogut disfrutar al llarg de tots els anys que hem volgut. Tot i que a vegades ens sorprèn la formació d’un arc en perfectes condicions format per set colors, la majoria sabem que la seva formació és més senzilla del que sembla.
No és com la pluja, ni el vent, ni la humitat, etc. Tot i que també és un fenomen natural lluminós, és a dir, un efecte òptic, que podem veure però no tocar.

Per fer la investigació primer ens hauríem de preguntar quan succeeix. Tothom sap a bases de cançons populars que l’arc de Sant Martí apareix quan després d’una pluja surt ràpidament el sol. A partir d’aquí podríem deduir que hi intercedeixen en la formació de l’arc dos factors, les gotes d’aigua i els raigs solars.
Bé, potser trigaríem una mica en arribar a la conclusió, però al final podríem veure que quan una gota d’aigua es travessada per una part de raig solar aquest es reflecteix una o més vegades en el seu interior i torna a sortir. ( Refracció i reflexió )
Els colors que es produeixen a conseqüència d’aquesta unió són els set bàsics: El vermell, el taronja, el groc, el verd, el blau, l’anyil i el lila.
Són els set colors que observem quan fem que un raig de llum penetri i un prisma
Si potser després d’una pluja surt el ràpidament el sol i no observem ningun arc de Santmartí potser és perquè ens hem de girar, ja que l’arc de Sant Martí només és visible quan nosaltres ens col•loquem d’esquena al sol, ja que unes de les condicions indispensables perquè surti l’arc és que el sol brilli en una part del cel i que estigui plovent en la part oposada.
A vegades en el cel es formen dos arcs de Sant Martí. El primari: Que destaca pels seus colors que disposen amb el vermell en el cantó extrem. El secundari: És menys brillant que el primer, i els colors apareixen col•locats en ordre invers. I també dins d’aquests dos tipus i podríem afegir un altre, l’arc de Sant Martí blanc: Aquest es produeix únicament en l’oceà Glacial Àrtic, ja que les temperatures són tant baixes que les gotes de pluja estan formades per cristalls de gel, i no per gotes d’aigua. Quan el sol incideix sobre elles, la llum blanca només es reflexa, i per tant, no es pot descompondre en els set colors que nosaltres coneixem pel que es forma un arc completament blanc.