dijous, 2 de juliol del 2009

Molins.rei: El pont de les quinze arcades

Continuem amb l'espai dedicat a les inquietuds del poble de Molins de Rei, en aquest cas parlarem del pont de les quinze arcades.

L'any 1763 Carles III, a Molins de Rei, va col·locar la primera pedra d'un pont ( conegut com el pont de les quinze arcades ) situat sobre del majestuós riu Llobregat. Van trigar quatre anys, en construir i executar el pont, el principal material utilitzat en aquest pont fou la pedra vermella de l'alta riba del riu.


El resultat va ser magnífic, i el pont es convertí en un pas obligat de la carretera de Barcelona a València i de Barcelona a Saragossa i Madrid. A més, era el punt de confluència de tot el comerç que de l'alta riba del riu anava cap a Barcelona, podem dir, que el poble va agafar ressó gràcies al pont.
Cal destacar la seva bona construcció ja que va durar 200 i pocs més anys, les mides oficials del pont foren:
330 metres de longitud, amb quinze arcs, amb nou centrals i sis restants de mig punt. L'alçada del pont era d'uns 11 metres.

La nit del cinc al sis de desembre de l'any 1971 una nova riuada va provocar l'ensorrament d'un pilar i d'un parell d'arcs del pont fins que el tres de febrer es va aprovar la demolació del pont de Carles III, amb la intenció de construir-lo en un altre lloc, fins i tot van numerar les peces per tornar-les a "encaixar", és a dir, com si fos un puzzle.