divendres, 26 de juny del 2009

Ni l'Euro ni la pesseta, visca la moneda catalana!

Segurament que molta gent mai ha tingut constància de les monedes que havien anteriorment de la pesseta. No ens dedicarem a explicar-les totes, sinó que analitzarem principalment la moneda unitaria que havia hagut fa més de 1000 anys a Catalunya i als països catalans, el quatern. Estava formada per un material anomenat billó ( un aliatge de l'argent ).

A prop de l'any 1350 va aparèixer una nova moneda anomenada Florí d'or d'Aragó, va ser creada sota el poder de Pere III el cerimoniós, on es creaven monedes d'or que foren encunyacions reials de monedes d'or.
Es van fer diverses imitacions a llarg dels països catalans, ja fou a Barcelona, Girona, València i Mallorca.
El quatern va sofrir la seva 'crisi' i el diner cada cop valia menys poc, així que a l'any 1612 es van encunyar unes monedes amb un preu superior, com el sou i la lliura, que van estar amb circulació fins l'any 1714.
La moneda que podeu veure en pantalla ha estat aconseguida per fons del blog i podem observar la seva procedència gràcies a l'escut de Barcelona que podeu observar.

A partir de l'any 1864 va aparèixer una moneda anomenada Escut, l'any 1714 es van imposar l'autoritat real per damunt de la legal . Posteriorment, l'any 1869, va aparèixer la pesseta, que en aquells moments equivalia a 40 escuts.