divendres, 22 de maig del 2009

El català, aquell gran desconegut...

La llengua que utilitzem en aquest blog és, probablament, la més problemàtica que existeix en Espanya. I és que són els Espanyols els que diuen que en Catalunya el castellà està perseguit, que a les escoles es proibeix. No serem nosaltres els que entrem en aquest tema, però si volem ser els que hi penetrem.

Som molt fidels amb la nostra llengua, però ho som lo suficient? Sabem que el canvi del llatí al català va ser tan lent que fou gairebé inperceptible?

El català és una llengua romànica , resultant de la evolució local dels romans parlant el llatí. Els canvis redicals es van desenvolupar el segle VII i VIII, l'aparició de mots i d'àdhucs en les frases de català pur van fer canviar encara més aquest dialecte del romà. Fou en el segle X i XI, que apareixen paraules o inclús frases intercaladas en un nou idioma el qual ja podríem denominar com a català.
El català surgeix dels Pirineus i s'exstè fins al sur. Des de llavors hi ha uns 8 milions de parlants i és oficial en Andorra, Espanya, Catalunya, Comunitat Valenciana i les Illes Balears.

Evidentment que Catalunya sense el català no seria res, tampoc ho seria sense els seus poemes, però això us deixem amb un "poema"/cita d'en Maragall ( de l'avi Maragall )

La meva terra : Catalunya
La meva parla : El català
La meva dansa: La Sardana
El meu desig : La
llibertat

1 comentari:

Alba Pons ha dit...

eii!
qee taL?
ueNoo k molT
chullaa la web
inga xau
kee feia tmps k no em pasava