dimecres, 24 de desembre del 2008

Perquè hi han esquerrans i dretans?

Potser molts ens hem formulat aquesta pregunta. Això es deu a un gen que fa a una persona més propensa a ser esquerrana, segons va revelar la revista científica nord-americana Molecular Psychiatry. Aquest gen és identificat com LRRTM1, el primer gen que es descobreix en relació a l'ús de les mans. El costat esquerre del cervell humà controla el llenguatge, mentre que el dret controla les emocions. Els esquerrans, en canvi solen intercanviar i, segons els científics d'Oxford, això és causat pel gen LRRTM1, que modifica l'asimetria del cervell.

Ser esquerrà ha estat causa de discriminació social fins fa ben poc. A Espanya s'obligava als alumnes a realitzar les proves d'accés al batxillerat amb la mà dreta fins als anys 60. En altres països, utilitzar la mà esquerra era motiu de càstig. No només la discriminació en les formes, sinó també en els mitjans. Molts dels estris que fem servir cada dia estan pensats per a persones dretanes, com unes simples tisores, un ganivet, i fins a un pupitre o un teclat d'ordinador. Per evitar-ho, gent com Ned Flanders amb la seva Zurditorium han lluitat siempre per la igualtat.

Hi ha botigues, fins i tot a Internet, com Zurdo Boutique o Manozurda (centre de Madrid) en les que es dediquen a fabricar articles especialment per a esquerrans.
Existeix la creença que els esquerrans són més intel · ligents i creatius :)

Webs d'nterés:

-Esquerrans famosos: http://www.indiana.edu/~primate/left_sp.html
-Botiga de Manozurda: http://www.manozurda.es/
-Estudi grafòlogic sobre esquerrans: http://www.grafologiauniversitaria.com/Zurdos.htm


Comentari personal:
Aquest escrit m'ha servit de molt per conèixer coses que no sabia sobre els de la "meva" espècie com per exemple: personatges com tan grans i famosos com Alexandre el Gran i Leonardo Da Vinci eren esquerrans.
Ah! Per cert, un petit detall que no sé si el sabeu, el dia 13 d'agost és el dia internacional dels esquerrans.
I també que en West Virginia (EEUU) hi ha un poble on la majoria d'habitants són esquerrans "Left-hand".

Àlex

2 comentaris:

Lu ha dit...

Eps!! Jo també sóc esquerrana, ve de família ja saps!! Els esquerrans som especials.. senzillament, som millors!!

;-) Un article molt interessant!!

bernat ha dit...

jo soc esquerra i el món esta fet a mida per els dretans