dimecres, 24 de febrer del 2010

Quins són els noms dels catalans???

En aquest apartat veurem com es diu el català i la dona catalana tot analitzant les estadístiques proporcionades en la pàgina d’estadístiques de Catalunya, l’Idescat.
Primer, comencem pels més petits de la casa analitzant quins noms van posar els pares als seus fills.

Pel que fa als nadons mascles nascuts l'any 2008 el nom de nens més freqüent posat a Catalunya és el de Marc, amb un total de 1419, totalment superior respecte al segon nom, que és Àlex, amb una freqüència de 963. Els segueixen el nom de Pol, amb 926, el nom de Pau, amb una freqüència de 884, i en cinquè lloc trobem el nom d'Arnau, amb 799, per sobre de David, amb un total de 771.
------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Pel que pertoca en l'àmbit femení, la cosa està molt més igualada.
Al capdamunt de la classificació, i per tant el nom més posat, es localitza el nom de Paula, amb una freqüència de 1061, molt seguit de Carla, que va donar nom a 1006 nenes, que es troba per sobre de les Lucies catalanes, que en són 998 ( només vuit menys que Carla! ). Laia amb una freqüència de 966 segueix a la quarta posició respecte de l'any anterior, i per sota, es troba el nom de Júlia, que en tan sols un any ( del 2007 al 2008 ) ha caigut de la primera posició del rànquing català fins a la cinquena, aquesta amb una freqüència de 902.
------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Una vegada analitzats els noms dels nadons, anem a veure com es diu la població catalana en general ( és a dir de totes les edats ).
El nom que predomina a Catalunya en els homes és José, amb una freqüència de 126.389, i en les dones és Maria/María, amb una freqüència de 119.429. Per sota d’aquests els classifiquem en Noms masculins ( dels homes ) i noms femenins ( de les dones ). A continuació us oferim les dades.
Com ja hem dit anteriorment, José és el nom que predomina en la nostra comunitat autònoma amb una freqüència de 126.389, perseguit dels catalans anomenats Antonio, que té una freqüència de 121.122, per sobre de Francisco, amb una freqüència de 95.264, i de Juan, que té una freqüència de 85.460. En la cinquena posició trobem els catalans que es diuen Manuel, amb un total de 84.948, i finalment tanquem la nostra llista ( que podria ser enorme! ) amb els Jordi, que tenen una freqüència de 74.243. ( Una mica penós el fet de que a Catalunya tinguem que recórrer a la sisena posició per trobar un nom català ).
------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Pel que fa les dones, com ja hem esmentat anteriorment, Maria (en català)/ María (en castellà) és el nom més abundant en el sector femení català, seguit de Montserrat, amb una freqüència de 89.178. Per sota trobem el nom de María del Carmen ( aquest sí que en castellà! ) amb una freqüència de 75.219, en quarta posició trobem el nom de Carmen, amb un total de 73.426, i en cinquena posició trobem el nom de Josefa, amb una freqüència de 60.516 per sobre del nom Marta, que dóna nom a 51.333 catalanes.

Treball realitzat per Pau Mercier utilitzant les dades obtingudes d'Idescat.